Riscurile unei relații sexuale în adolescență

Riscurile unei relații sexuale în adolescență

Scris în . Publicat în Secțiunea ProViață.

Cu cât mai multe relații sexuale o persoană are, cu atât cresc riscurile ce le însoțesc. Citește lista a câtorva riscuri la care te expui cu fiecare relație sexuală pe care o ai la o vârstă fragedă:

1. Boli cu transmitere sexuală

Dintre toate categoriile de vârstă, adolescentele sunt cel mai în pericol să contacteze o boală cu transmitere sexuală. Relațiile sexuale în afara căsătoriei îți supun trupul la riscuri. Ai putea contacta o boală cu transmitere sexuală, fapt ce și-ar putea schimba tot restul vieții. Unele boli cu transmitere sexuală precum clamidia, sifilis și gonoreea, dacă rămân netratate, pot duce la îmbolnăvirea sistemului reproducător și, în final, la infertilitate. Negii genitali și herpesul genital sunt infecții cu virusuri ce rămân în corpul tău toată viața. Dacă ești activă sexual, consultă un medic ginecologic. Este în interesul tău să îți faci testele necesare.

2. Concepția unui copil

Dacă alegi să te implici într-o relație sexuală, fii pregătită să răspunzi la întrebarea „Ce fac dacă rămân însărcinată?” O sarcină în adolescență îți va afecta relațiile, stabilitatea financiară, educația și planurile de viitor. O sarcină în afara căsătoriei poate fi dificilă nu doar pentru tine, ci și pentru copil. Pe de altă parte, trauma unui avort te poate urmări toată viața, iar pentru copilul tău înseamnă sfârșitul tocmai când are cea mai mare nevoie de tine. 

Căsnicia, însă, a fost creată de Dumnezeu pentru a asigura un spațiu sigur în care un copil se poate dezvolta și crește. Copiii au nevoie de iubirea și protecția unui tată și a unei mame. Împreună, ei le oferă stabilitate emoțională și financiară de-a lungul anilor. 

3. Durere emoțională 

Când devii intim cu cineva, dezvolți o legătură foarte strânsă cu acea persoană. Această legătură va face orice despărțirre foarte grea. Ca fată, orice relație sexuală în adolescență îți inundă creierul cu o substanță chimică (hormon) numită oxitocină. Această substanță îți alimentează atașamentul față de celălalt partener. Îmbrățișările, sărutul și contactul sexual stimulează producția de exitocină, iar acest lucru dă naștere și își intensifică sentimentele de dragoste pentru partenerul tău. Alipirea are loc indiferent de caracterul sau meritele partenerului. Oxitocina nu face distincție între un bărbat cu carcater bun sau un bărbat cu carcater îndoielnic. Alipirea este reală și este asemănătoare efectului de lipire a unei bande scotch: o legătură puternică ce nu poate fi desfăcută fără o foarte mare durere emoțională.

Așadar, nu este surprinzător că foarte multe studii au arătat că adolescenții care și-au început viața sexuală sunt vulnerabili și predispuși depresiei, gândurilor de suicid și violenței în cadrul cuplului din care fac parte.

4. Influența negativă asupra viitoarelor relații

În urma relațiilor avute în adolescență , multe fete poartă în suflet regret, rușine, furie, teamă sau durere. Deoarece la această vârstă fragedă cele mai multe relații sunt scurte și se consumă repede, persoanele își poartă, adesea singure, greutatea relațiilor eșuate și a numeroaselor amintiri. Din păcate. multe dintre ele vor afla mult mai târziu că amintirile și legăturile stabilite cu partenerii precedenți vor influența relațiile pe care le trăiesc în postura de adult. Neîncrederea, gelozia, distanțarea, comparațiile și amintirile sunt dăunătoare unei relații sănătoase de căsnicie, erodând stabilitatea a mii de familii.

În contrast, cuplurile care aleg să își înceapă viața sexuală în cadrul căsătoriei se bucură de o mai bună stabilitate a relației și sunt mult mai împliniți atât emoțional, cât și fizic.

Asumarea responsabilităților pentru propriile acțiuni este cheia către schimbare. 

După ce ai citit despre riscurile unei relații sexuale în afara căsătoriei, care dintre ele te îngrijorează cel mai mult?

Sursă: Broșură Fundația Clinica Pro Vita „Schimbarea direcției”

5153 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.