Împotriviți-vă diavolului de la început - de Joyce Meyer

Împotriviți-vă diavolului de la început - de Joyce Meyer

Scris în . Publicat în Articole de Joyce Meyer.

Împotriviți-vă lui tari în credință (împotriviţi-vă chiar de la început)… - 1 Petru 5:9 (AMP)

Există multe cauze ale depresiei - dar numai o singură sursă: Satana. El vrea să ne țină deprimați și având sentimente negative despre noi înșine, astfel încât să nu primim toate lucrurile pentru care a murit Isus ca să ni le dea. Una dintre cele mai importante unelte cu care încearcă el să ne facă să avem păreri proaste cu privire la noi înșine este condamnarea.

Condamnarea poate cu siguranță să fie una dintre cauzele depresiei. Satana se folosește de ea ca să ne fure bucuria. El știe că „bucuria Domnului” este „tăria” noastră împotriva lui (Neemia 8:10). Satana vrea să ne slăbească pentru a nu mai fi capabili să facem nimic decât să îndurăm lucrurile pe care hotărăște el să le arunce asupra noastră.

Oamenii pot fi deprimați, de asemenea, din cauza unor probleme de natură fizică - bolnavii sunt adesea deprimați; un dezechilibru chimic, o oboseală excesivă sau epuizarea pot cauza depresie. Atunci când trupul este epuizat din cauza stresului sau lipsei de odihnă, persoana poate fi restaurată la o stare de echilibru prin folosirea înțelepciunii și acordarea odihnei necesare și nutriției. Dacă depresia are o componentă medicală și este cauzată de un dezechilibru chimic sau de alte probleme de ordin fizic, este recomandabil să se recurgă la un ajutor fizic adecvat.

Cu alte cuvinte, faptul că ascultă muzică, strigă sau cântă i-ar putea ajuta pe cei ce sunt într-o stare de colaps din cauza muncii excesive, sau au ajuns deprimați datorită faptului că organismul lor nu funcționează așa cum ar trebui din cauza unui dezechilibru hormonal sau chimic. Trebuie, în același timp, să acordăm atenție și nevoilor fizice.

Depresia poate rezulta din cauze fizice, mentale, emoționale sau spirituale. Împăratul David a fost deprimat datorită faptului că nu-și mărturisise păcatul din viața lui (vezi Psalmul 51). Iona a ajuns deprimat pentru că a fugit de chemarea lui Dumnezeu și a trăit în neascultare (vezi Iona 1 și 2). Ilie a fost deprimat pentru că era obosit. 1 Împărați 19:5-8 ne spune că îngerul Domnului l-a hrănit de două ori și l-a îndemnat să se odihnească.

Nu putem pune întotdeauna toate cauzele unei probleme într-o singură cutie din care să scoatem un răspuns corect. Dar Isus este întotdeauna răspunsul corect și indiferent care ar fi cauza pe care a folosit-o Satana pentru a aduce depresia, Isus ne va conduce la victorie atunci când Îl urmăm pe El. El ne va arăta fiecăruia dintre noi ce trebuie să facem pentru a trăi o viață plină de bucurie.

Indiferent de cauză, de îndată ce simțim că vine depresia, trebuie să i ne împotrivim imediat și să trecem la acțiunea pe care ne călăuzește Domnul s-o interprindem.

Nu flirta cu diavolul

Nu te juca cu depresia. De îndată ce începi să te simți dezamăgit, trebuie să-ți spui: „Trebuie să fac ceva cu privire la acest lucru, înainte ca situația să se înrăutățească.” Dacă nu facem nimic, în cele din urmă, după descurajare va urma depresia. Isus ne-a dat să ne îmbrăcăm cu haina laudei în locul unui duh mâhnit (Isaia 61:3). Dacă nu folosim ceea ce ne-a dat Domnul, ne vom scufunda tot mai adânc în groapa depresiei și s-ar putea să sfârșim rău de tot.

Atunci când știm să facem bine și nu facem, de fapt, facem ceea ce eu am numit a flirta cu diavolul. În lume, un bărbat sau o femeie s-ar putea să flirteze cu cineva de la birou și totuși să nu ajungă niciodată într-o relație consumată de adulter. Însă cu diavolul nu poate flirta nimeni în acest fel. Odată ce i-ai deschis ușa, el își bagă întotdeauna piciorul. Odată ce și-a băgat piciorul prin ușa întredeschisă, poate forța intrarea. El este agresiv și progresiv în acțiunile lui împotriva noastră, dar și noi trebuie să fim agresivi împotriva lui.

Îmi amintesc de vremea în care Dumnezeu mi-a descoperit cât de greșită este starea de autocompătimire. El mi-a spus că nu pot să mă autocompătimesc și să fiu și puternică în același timp. Eu trăisem în autocompătimire cea mai mare parte a timpului. De atunci, mi-am luat angajamentul să nu îngădui emoțiilor negative să stăpânească peste viața mea. Când anumite lucruri nu mergeau așa cum doream și mă năpădeau sentimente de autocompătimire, mă împotriveam imediat acestor sentimente. Dacă le-aș fi acceptat, m-ar fi tras din ce în ce mai jos, copleșindu-mă.

Îmi aduc aminte că o dată am dorit să rămân puțin în autocompătimire, după care urma să ies din această stare. Stăteam în rugăciune, șezând pe un scaun în timp ce îmi beam cafeaua de dimineață. Dave îmi rănise sentimentele, iar eu voiam să rămân în autocompătimire. Știam că nu trebuie să o fac, dar nu eram încă gata să renunț la acel sentiment. Domnul mi-a arătat că din cauză că nu voiam să renunț imediat la sentimentul de autocompătimire era ca și cum voiam să stau la o cafea cu domnul Autocompătimire. Chiar dacă nu sună prea rău, s-ar putea să fie singurul lucru de care are nevoie diavolul pentru a-și face un bastion din care nu poate fi îndepărtat cu ușurință.

Dumnezeu ne acoperă mai mult atunci când suntem în ignoranță și nu știm ce facem. Însă odată ce ajungem să cunoaștem ce este bine, și totuși alegem să facem ceea ce este rău, lucrul acesta ne pune într-o situație diferită. Dumnezeu încă ne iubește și dorește să ne ajute, dar avem un grad mai mare de responsabilitate. Cunoașterea ne dă această responsabilitate.

În timpul unei conferințe în care vorbeam despre păcat și ce să faci cu păcatul, cineva mi-a înmânat următoarea relatare care susține ceea ce vreau să spun:

O tânără mergea pe o cărăruie de munte. În timp ce urca și se făcuse frig, un șarpe s-a apropiat de ea și i-a zis: „Te rog să mă iei în brațe fiindcă mi-e frig.” Fata i-a răspuns: „Nu pot să fac așa ceva.” Șarpele a insistat: „O, te rog, încălzește-mă.” În cele din urmă, fata a cedat și i-a spus: „Cuibărește-te sub paltonul meu.” Șarpele s-a strecurat sub haină și s-a încălzit, iar fata credea că totul este bine. Dintr-o dată, șarpele a mușcat-o pe fată. Ea l-a scos de sub haină și l-a aruncat zicându-i: „Am avut încredere în tine. De ce m-ai mușcat?” Șarpele i-a răspuns: „Știai ce sunt atunci când m-ai ridicat de jos.”

Dacă noi flirtăm cu diavolul vom fi întotdeauna răniți. Dacă refuzăm să ne îmbrăcăm cu haina laudei pentru că nu avem chef să-L lăudăm pe Domnul sau nu vrem, vom ajunge în situații periculoase. Vom deschide ușa spre probleme mai mari, care pot avea consecințe grave.

Împotriviți-vă imediat diavolului

Fiți bine echilibrați (temperați, cu mintea trează), fiți vigilenți și prudenți în toată vremea; căci vrăjmașul vostru, diavolul, răcnește (de foame) ca un leu căutând pe cine să înghită.

Împotriviți-vă lui tari în credință (împotriviţi-vă chiar de la început), fiind înrădăcinați, întemeiați, tari, neclintiți și hotărâți, știind că frații voștri (întregul Trup al lui Hristos) din lume trec prin aceleași (identice) suferințe ca și voi. - 1Petru 5:8, 9 (AMP)

Dacă i te împotrivești Satanei încă de la început, lucrul acesta va opri crizele îndelungate de depresie.

Noi ne împotrivim diavolului prin faptul că ne supunem lui Dumnezeu și ne înarmăm cu sabia Duhului care este Cuvântul lui Dumnezeu - (Efeseni 6:17).

Atunci când Isus a fost ispitit de trei ori de Satana în pustie, El n-a trecut printr-o stare de furie emoțională. El pur și simplu a spus: „Este scris… este scris…” (Luca 4:4, 8, 10). Așa trebuie și noi să ne împotrivim Satanei atunci când vine să ne ispitească prin condamnare, depresie sau prin orice alt lucru rău pe care încearcă să ni-l dea.

Tu și eu trebuie să ne dăm seama și să ne aducem aminte că depresia nu face parte din moștenirea pe care o avem în Isus Hristos. Nu face parte din voia lui Dumnezeu pentru copiii Săi. Ori de câte ori simțim ceva care nu face parte din voia lui Dumnezeu pentru noi, trebuie să începem să mânuim sabia ascuțită cu două tăișuri a Cuvântului (Evrei 4:12).

Biblia a promis că dacă vom face acest lucru, dacă ne vom împotrivi Satanei cu fermitate de la început, el va fugi de la noi (Iacov 4:7; 1 Petru 5:8, 9).

În momentul în care începem să experimentăm orice sentiment de depresie adus prin condamnare, vinovăție, remușcări sau regrete, trebuie să ne aliniem Cuvântului lui Dumnezeu și să refuzăm să îngăduim ca acele sentimente negative să ne apese și să ne deprime.

În Isaia 61:1-3 vedem că Isus a fost uns și trimis de Dumnezeu să predice vestea bună a Evangheliei celor săraci în duh, să lege și să vindece pe cei cu inima zdrobită, să proclame libertatea captivilor, să deschidă ușile temnițelor și ochii orbilor, să aducă mângâiere și bucurie celor ce plâng, să le dea o cunună a frumuseții în loc de cenușă, un untdelemn de bucurie în loc de plâns și o haină de laudă în loc de un duh mâhnit, împovărat și deznădăjduit.

În Hristos nu este nicio osândire

Acum, dar, nu este nicio osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus, care nu trăiesc după îndemnurile firii pământeşti, ci după îndemnurile Duhului.Romani 8:1

Conform acestui verset, noi, care suntem în Hristos Isus, nu mai suntem condamnați, nu mai suntem judecați ca vinovați pentru greșeală. Totuși, adeseori, noi ne judecăm și ne condamnăm pe noi înșine.

În cazul meu, până am învățat și am înțeles Cuvântul lui Dumnezeu, am trăit o mare parte din viață sub povara vinovăției. Dacă cineva m-ar fi întrebat cu privire la ce mă simțeam vinovată, n-aș fi putut să răspund. Tot ce știam este că aveam un sentiment vag de vinovăție care mă însoțea peste tot mereu. Din fericire, atunci când am ajuns la o înțelegere mai bună a Cuvântului lui Dumnezeu, am putut să birui acel sentiment sâcâitor.

Însă nu cu mult timp în urmă, am trecut printr-o scurtă perioadă în care mi-a revenit vechiul sentiment al vinovăției. Mi-au trebuit vreo două zile să recunosc ceea ce se petrecea, pentru că nu mai avusesem o asemenea problemă de multă vreme

Prin acea experiență, Dumnezeu mi-a dat o adevărată revelație privind umblarea eliberat de vinovăție și condamnare. El mi-a arătat că tu și eu trebuie nu numai să primim iertarea de la El, ci trebuie şi să ne iertăm pe noi înșine. Trebuie să încetăm să ne mai pedepsim pentru ceva ce El ne-a iertat și a și uitat (Ieremia 31:34; Fapte 10:15).

Acest lucru nu înseamnă că acum, noi suntem desăvârșiți și nu mai putem greși. Înseamnă doar că noi putem să ne continuăm viața fără a fi apăsați și împovărați de vinovăție și condamnare pentru lucrurile din trecut.

Câtă vreme facem ceea ce ține de noi, ne pocăim de păcatele noastre și inima noastră este într-o relație bună cu Dumnezeu, putem fi liberi de povara vinovăției și condamnării.

Dumnezeu nu numai că privește ceea ce facem noi, El privește la inima noastră. El știe că dacă inima noastră este într-o relație bună cu El, acțiunile noastre se vor alinia în cele din urmă cu inima.

În timpul acelei perioade când am experimentat sentimente de vinovăție și condamnare, tot ce făceam mă deranja. Mă simțeam vinovată și simțeam condamnare pentru fiecare mică greșeală pe care o făceam. În cele din urmă, i-am spus soțului meu: „Dave, cred că sunt atacată de un duh de condamnare.”

Un astfel de lucru ni se întâmplă din când în când fiecăruia dintre noi. Ne putem trezi într-o zi și fără vreun motiv evident, dintr-o dată simțim că am făcut ceva greșit. Dacă sentimentul persistă, începem să ne întrebăm: „Ce nu este în regulă cu mine?”

În astfel de cazuri, trebuie să exercităm autoritatea asupra forțelor demonice, autoritate care ne-a fost dată în numele și prin sângele lui Isus. În asemenea cazuri, trebuie să folosim Cuvântul lui Dumnezeu pentru a învinge puterile care ar încerca să ne jefuiască de pacea și bucuria pe care o avem în Domnul.

Dumnezeu vrea să te ajute

Unii oameni născuți cu o personalitate puternică nu au probleme cu depresia. Însă există mulți alții, chiar și oameni născuți din nou, creștini umpluți cu Duhul Sfânt, care suferă în mod regulat de depresie.

Dacă suferi de depresie, să știi că Dumnezeu te iubește mai mult decât îți poți imagina și se îngrijește de problema ta. El nu dorește ca tu să mai trebuiască să suferi. Dar dacă ajungi din nou în depresie, ceea ce s-ar putea întâmpla, nu trebuie să te simți vinovat sau condamnat pentru acest lucru.

Eu aplic în mod regulat în viața mea principiile din această carte. Dacă n-aș face acest lucru, aș avea episoade depresive patru, cinci zile pe săptămână.

Eu cred că este aproape imposibil să ajungi în depresie dacă îți păstrezi mintea sub control strict. De aceea ni se spune în Isaia 26:3 că Dumnezeu ne va păzi și ne va ocroti într-o pace constantă și desăvârșită dacă ne păstrăm gândirea concentrată asupra Sa.

Dacă avem o pace constantă și desăvârșită, nu vom ajunge niciodată în depresie. Nouăzecișinouă la sută dintre problemele noastre își au începutul în mintea noastră.

Tu îl păzești și îl ocrotești în pace constantă și desăvârșită pe cel a cărui minte (precum și înclinație și caracter) este concentrată asupra Ta, pentru că el se încrede în Tine, se bazează pe Tine și nădăjduiește cu încredere în Tine.

Așa că încrede-te în Domnul (consacră-I-te Lui, bazează-te pe El, nădăjduiește cu încredere în El) întotdeauna; căci Domnul Dumnezeu este o Stâncă veșnică (Stânca veacurilor). - Isaia 26:3,4 (AMP)

Material extras din cartea „Vorbind deschis despre depresie” de Joyce Meyer. Comanda seria de cărți „Vorbind deschis despre” GRATUIT de AICI.

4107 accesări
sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.