Cultele/Sectele

Cultele/Sectele

Scris în . Publicat în Creștinul și ALTE RELIGII ȘI FILOSOFII.

Din perspectiva creștinismului, sectele pot fi definite ca orice fel de grup care are o formă religioasă, dar care nu-L recunoaște pe Isus Hristos ca unicul Fiu al lui Dumnezeu. Walter R. Martin a afirmat în Impărăția Sectelor că o sectă este un grup religios care diferă în mod semnificativ în una sau mai multe privințe ale crezului sau practicii de acele grupuri religioase care sunt privite ca expresii normative ale religiei în cultură noastră. Ele pot fi orientate în jurul unei personalități sau a unei revelații sau interpretări a unei persoane.

De exemplu, Martorii lui Iehova sunt, în cea mai mare parte, urmașii interpretării și învățăturii lui Charles T. Russell și J.F. Rutherford. Mormonii sunt urmașii interpretării și învățăturii lui Joseph Smith și Brigham Young. 

Astăzi în lume sunt multe religii. Fiecare grup spune că religia lor este cea adevărată. Totuși, dacă dorești să-L cunoști pe adevăratul și viul Dumnezeu, trebuie să primești Cuvântul lui Dumnezeu cu toată puterea minții și să verifici Scripturile zilnic, pentru ca să afli dacă "ce se spune este adevărat" (Fapte 17:11b).

secte

Ce spune Scriptura?

  • "Poruncile Tale mă fac mai priceput, de aceea urăsc orice cale a minciunii" (Psalmul 119:104).
  • "Dacă va zice cineva atunci: Iată, Hristosul este aici, sau iată-L acolo, să nu-l credeți. Căci se vor scula Hristoși mincinoși și prooroci mincinoși. Ei vor face semne și minuni, ca să înșele, dacă ar fi cu putință, și pe cei aleși. Păziți-vă; iată că vi le-am spus toate dinainte" (Marcu 13:21-23). 
  • "Oamenii aceștia sunt niște apostoli mincinoși, niște lucrători înșelători, care se prefac în apostoli ai lui Hristos. Și nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină. Nu este mare lucru dar, dacă și slujitorii lui se prefac în slujitori ai neprihănirii. Sfârșitul lor va fi după faptele lor" (2 Corinteni 11:13-15).

Cum recunosti o sectă?

Când cunoști adevărul autentic, vei recunoaște cu ușurință cel "mai puțin autentic". Ia Biblia ca valoare în simplitatea ei. Cercetează Biblia pentru a judeca dacă o învățătură este una de sectă. Vezi dacă deviază de la Cuvântul lui Dumnezeu ca să pervertească învățătura clară despre importanța chestiunii credinței și practicii. Aceste chestiuni includ: Doctrina lui Dumnezeu (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt); cerul; iadul; Satana; mântuirea; botezul; botezul cu Duhul Sfânt; probleme referitoare la neprihănirea și sfințenia lui Dumnezeu; a doua venire a lui Hristos; învierea din morți și recunoașterea Bibliei ca și ghid și adevăr pentru credință și practică.

Una din modalitățile de identificare a unei secte este că de cele mai multe ori nu învață faptul că Isus Hristos este unicul Fiu al lui Dumnezeu, care El Însuși este Dumnezeu manifestat în trup.

Un alt test este dacă persoana care este învățătorul sau liderul grupului sau mișcării se promovează pe el însuși ca fiind egal sau chiar mai mare decât Isus, sau promovează loialitatea față de sine în așa fel încât să ia din supunerea și închinarea către Isus (2 Corinteni 10: 10, 18; 11:3, 4). 

Sectele orientate spre creștinism includ: Biserica Sfinților de pe Urmă sau Biserica Reorganizată a Sfinților de pe Urmă (cunoscută și ca Mormoni); Biserica Internațională a lui Dumnezeu (Armstrongism); Știința Creștină; Unitate; Unitarianism (diferite grupuri); Calea Internațională (nu toate grupurile folosesc termenul "Calea"); Societatea Rosicruciană a Americii; Bahai; Hare Krishna; Scientologie; Biserica Unificată ("Moonies"); așa-numiții "Copii ai lui Dumnezeu" conduși de "Moses" Berg; Martorii lui Iehova și alte grupuri atașate acestora a căror învățătură trebuie pusă sub semnul întrebării. Unele grupuri oculte amestecă creștinismul în învățăturile lor, de multe ori înșelând oamenii, făcându-i să-i urmeze: Asociația pentru cercetare și iluminare (ACI); Teosofie; Vrăjitorie și altele.

De asemenea, feriți-vă de grupuri care urmează "Cabalismul", acestea având jurăminte secrete și de cele mai multe ori sângeroase; Meditație Transcedentală; Misticism Oriental (incluzând yoga și diferite zeități) și altele care ar adăuga creștinismul practicilor și credințelor lor religioase. 

Dacă ai fost prins în unul din aceste grupuri, pocăiește-te, renunță la implicarea cu ei. Cheamă Numele lui Isus pentru a cere iertare și curățire (1 Ioan 1:9) și cere botezul cu Duhul Sfânt (Fapte 1:8).

Fii parte dintr-o biserică care recunoaște Duhul Sfânt și este orientată pe Biblie și rugăciune și unde Biblia este singura lege pentru credință și practică (Fapte 17:11b).  Pentru a renunța la credința și activitățile sectelor, trebuie să alegi să schimbi obiceiurile care se raportează la activitatea sectei. Îndepărtează toate cărțile, casetele, fetișurile (2 Împ.19:18, Isaia 37:19).

Vechile obiceiuri (ex: meditație exagerată, specifică sectei) purtate în noua viață de creștin (ex: în rugăciune) tind să înșele și să slăbească rezistența la viitoarele atacuri satanice, așa cum hipnotismul slăbește abilitatea de a rezista la repetate ședințe de hipnotism.   

În timp ce te rogi

Pocăiește-te de implicarea în sectă. Dacă te găsești în situația că nu te poți pocăi, trebuie să cauți ajutor pentru a te elibera de sub spiritele sectelor. Roagă-te pentru călăuzire spirituală. Roagă-te ca Duhul Sfânt să te conducă într-o biserică care învață adevărul biblic. 


Referinte / Temă de casă 

 

Citește cartea “Împărăția Sectelor”, de Walter Martin

Galateni 1:8,9                                       Avertisment în ce privește învățăturile nebiblice
2 Corinteni 11:13-15                           Apostoli Falși
Marcu 13:21-23                                    Mesia falși
2 Timotei 4:1-5                                     Corectarea spre învățătura corectă
Deuteronom 13:1-5, 18:20,22           Avertizare despre profeții și visătorii falși
Ieremia 23                                             Distrugerea pastorilor necredincioși 

9427 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.